En Teknolojik Arabalar

İddiaya göre yeni nesil araçlarda, tüm fonksiyonlar el ve baş işaretleriyle çalışacak. Radyo, klima ve benzeri cihazlar, arabalara yerleştirelen teknolojik cihazlar sayesinde işaretlerle komuta edilecek.

ABD'de otomobil mühendislerin uzun zamandan beri üzerinde çalıştıkları bir sistem, araba kullanımına tamamen farklı bir boyut katacak, bildiğimiz bir çok şey değişecek. Testleri yapılan uygulamada, arabadaki bir çok fonksiyon el ve baş işaretleriyle çalışabilecek.

Bu teknoloji kullanılarak üretilen araçların ön paneline kızılötesi sensörler yerleştiriliyor ve bunlar şoförün el ve kafa işaretlerini tanıyabilecek özelliklere sahipler. Arabada gizli bilgisayar da bu işaretlerle radyo, navigasyon cihazı, klima ve cep telefonunu çalıştırıyor.

Uygulama illk olarak 23 yaşındaki Amy Benville tarafındangeçen aylarda test edildi. Amy kafasını sola çevirince radyonun sesi yükseldi, sağa çevirince ses azaldı. Ellerini vites kolu üzerinde düz tutarak klimayı çalıştırdı.

 Gözlerini kırpmak suretiyle radyo açılıp kapanırken, radyo kanalı da elle direksiyon üzerine dokunularak belirleniyor.

Şoförlerin telefonla konuşmak istediklerinde cep telefonunu ellerine almaları artık gerekmiyor. Elle telefonla konuşur gibi bir işaret yapılmasıyla telefon görüşmesi ygerçekleşiyor, birini aramak için de aranılan tanıdığın isminin söylenmesi aramak için yeterli oluyor.

Bu teknoloji şöförlerin işini kolaylaştıracak mı yoksa daha yeni uygulamalarla mı gün yüzüne çıkacak merak ve tartışma konusu. Bunun için galiba biraz zaman lazım.



Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri