2. El Otomobiller Neden Değer Kaybediyor?


Sıfır araç alanların en riskli ve can sıkıcı noktası aldığımız aracın bir süre sonra satmak istediğimizde belirli bir seviyede değer kaybetmesidir. Elbette her araba belirli bir kullanımdan sonra değer kaybedecektir. Zira hiç kullanılmamış olan kullanılmış bir araçtan daha cazip geliyor insanlara. Ancak ikinci elde değer kaybettiren şey sadece aracın kullanılmış olması değildir. Mesele aracın ne kadar değer kaybedip kaybetmeyeceği ile de alakalı olarak bugün tekrar ele alınacaktır.

İkinci elde değer kaybetmeyi etkileyen hususları bir kaç madde de ele almaya çalışalım.

1. En başta gelen sebep alınan aracın çok kötü kullanılması, bakımlarının yaptırılmaması nedeniyle yıpranan, kullanım kalitesi düşen parçalardır. Zamanında bakım yaptırarak, kontrollerini eksik etmeyerek bu sorunu halledebilirsiniz.

2. Aracın temizliği: Koltukları yırtık ve lekeli, dış yüzeyi tozlu, çamurlu, ön kısmın tozlu olduğu arabalara gelen teklifler de düşük olacaktır. Temizlik her zaman aranan bir özelliktir.

3. Araç ile yapılan kazalar: Kaza durumuna, şiddetine, hangi bölgede ne kadar hasarın oluşmuş olduğuna göre ve sigorta kaydında bulunan masrafların azlık ve çokluğuna göre ikinci el satışında bir miktar düşme görülür. Çamurluklarda görülen hafif vuruklar çok bir şey etkilemezken, kaputta, direklerde meydana gelen hasarlar, değişen parçaların olması ve hele ki yüksek masraflı tamirler aracın değerini bir hayli düşürmektedir.

4. Aracın çok fazla güneşte kalması, aşırı neme maruz kalması sonucu dış yüzeyinde paslanma ve solmaların olması araçların değerini düşürmektedir. Konuyla ilgili olarak aşağıdaki makaleyi okuyabilirsiniz.

Otomobil Boyası Nasıl Korunur?

ikinci el araç alırken


5. Araç ile fazla km yapıldıysa araç değerini ister istemez kaybetmektedir. Hatta bu durum piyasada km düşürme hilesi gibi çeşitli yasal olmayan yollara başvuran satıcıların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. O yüzde araç almadan önce de km kontrolünü mutlaka yaptırmalısınız. Bu konu ile ilgili aşağıdaki makaleyi okuyabilirniz.

Km Düşürme Nasıl Anlaşılır?

6. Aracın markası ve modeli. Burada ayrıntıya girersek konu amacından sapmış olacak ancak bazı markaların ve modellerin ikinci elleri daha fazla değer kaybederken bazılarının ise çok cüzi bir miktarda kalabilmektedir. Alım satımdan önce bu konuyu araştırmakta fayda vardır.

Sonuçta olay aracın sahibinde ve kullanan kişi de bitmektedir. Dikkatli ve titiz bir kullanım ile aracınızı fazla zarar etmeden satabilirsiniz.

Konu ile ilgili diğer makaleler:

İkinci El Arabalar Neden Tercih Edilir?

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

İkinci El Araba Alanlar Dikkat!

İkinci El Alırken Dolandırılmayın!

Otomobili Satışa Hazırlama

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri