Otomobil Kullanırken Müzik Dinlemenin Zararları

Otomobil sürerken müzik dinlemek sürüşü nasıl etkiler hiç düşündünüz mü? Bu konuda yapılan araştırmalar bunun hem iyi hem de kötü neticelerinin olabileceğini ortaya koydu.
 
Londra Üniversitesi Psikoloji bölümünde yapılan araştırma neticesinde araç sürerken müzik dinlemenin kazaya yol açabileceği uyarısı yapıldı. Ama aynı araştırma neticesinde uygun müzik dinlemenin kazadan da koruyucu etki yapabildiği ortaya çıktı.


Otomobilde müzik dinlemek
Araştırma sürecinde toplamda 4 erkek ve 4 kadın denek ile yapılan araştırma herkes için ilginç neticeler ortaya döktü. Otomobil kullanırken dinlediğiniz müzik bizlerin sürüş yeteneklerini etkileyebiliyor. deneklerden  her biri aynı uzunlukta yol kat ederken birbirlerinden farklı türde olan şarkıları dinlemek zorunda bırakıldılar. Bir kaç uygulama ile şoförlerin müziğe tepkileri ve sürüş yetenekleri test edildi. Yolun yarısına kadar oldukça sakin müzikler dinleyen şoförler, yolun yarısından sonra daha agresif veya hareketli şarkılar dinlediler. Şoförlerin dikkat yeteneği, refleksleri, odaklanma oranları ve kalp atışları her iki durumda da dikkatle incelendi.





Elde edilen verilerin incelenmesi neticesinde hareketli ve agresif müziklerin şoförlerin kalp hızlarını arttırarak, araba kullanmaktan çok müziğe odaklandıkları belirlendi. Aynı zamanda hareketli şarkılar sürücülerin kalp hızlarını arttırdı ve ritme göre hızlanıp yavaşlamalarına sebep oldu. Bu da trafikte bazı düzensizliklere sebep olabilir.

Her şarkı türüne farklı tepkiler veriliyor:
Yapılan araştırmada her şarkı türü farklı sonuçlar ortaya çıkmasına sebep oldu. Örneğin rock müzik şoförleri agresifleştirirken, dans müziği ya da hareketli müzikler şoförlerin şarkıya odaklanmalarına sebep oldu. Hip-hop ve rap müzik dinleyen sürücüler ritme ayak uydurmak için mevcut hız durumlarını dengesiz bir şekilde arttırıp azalttılar. Aynı zamanda test sonuçlarına göre hoşlanmadıkları şarkıları dinlerken şoförlerde stres oranı arttı, böylece dikkatsizlik ve huzursuzluk da sürüş yeteneklerini etkiledi.

Yolda Klasik Müzik Dinlemeyin Uyarısı:
Araç kullanırken daha az ritmik ve sakin müzikler ise genelde daha az tehlikeli sürüşlere sebep oluyor. Yapılan araştırmaya göre  insan kalp atışlarına en uygun olan ritme sahip şarkılar yolculuk sırasında tercih edilmeli.. Dakikada 60 ile 80 arasında atan insan kalbi için klasik müzik de araba da dinlenmesi uygun müzik türlerinden değil.
Araştırmadan çıkan en önemli sonuç, Arabayı müzik dinlemeden kullanın.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri