TDI Sistemi Nedir?

TDI  (Turbocharged Direct Injection)

TDI, farklı bir turbo motor tipi olarak tanınır. İlk ortaya çıkaran firma Volkswagen'dir. Bünyesinde turbo şarj ve silindir kontrollü yakıt enjeksiyon sistemini de barındıran yapı daha çok vw araçlarında görülmektedir.
 
Sistemin çalışması şu şekildedir. Yakıt direkt olarak yanma odalarına pompalanmaktadır. Standart olarak üretilen diğer dizel motorlarda ise yakıt önce enjektör tarafından farklı bir yakıt odasına pompalanmaktadır.
 
 
 
Bu tip motorlar, turbo şarj ve silindir kontrollü yakıt enjeksiyon sistemine sahiptir. Bu tip motorlar yaygın olarak Volkswagen grubunun ürün yelpazesinde yer alan otomobillerde, yolcu taşıtlarında ve hafif ticari araçlarda kullanılmaktadır. Ayrıca, Volkswagen’in deniz araçları için ürettiği motorlarda da bu teknoloji kullanılmaktadır. Motor, ayrıca turbo vasıtasıyla basınçlandırılmış indiksiyonu kullanır. Bu işlem silindirlere giren hava miktarını yükseltmek için gerçekleştirilmektedir. Motorda, ara soğutucu (intercooler) bulunmaktadır. Bunların temel görevi ara soğutucular sayesinde, turbo tarafından basıncı arttırılmış ya da başka bir değişle sıkıştırılmış havanın sıcaklığı düşürülür ve dolayısıyla yakıt deposundan çekilen yakıt miktarı (ya da havayla karışan yakıt miktarı) daha fazla olmuş olur. Bu motora, daha fazla verimlilik ve daha fazla güç oluşturma olanağı vermektedir. Bununla birlikte motordan, diğer motor sistemlerine göre oldukça az yüzdeyle emisyon miktarı ve yüksek tork verimi alınır.



 
 
 
Günümüzde bir çok birçok otomobil firması benzer sistemleri kullanmaktalar. Gerçek anlamıyla TDI sistem, yalnızca bir kaç grubun ürettiği motorlarda kullanılmaktadır ve bu firmalara özgü bir teknoloji tipidir.
 
 
TDI, dizel motorlar  hacimce gayet mini sayılırlar ve ön kısımda çok az yer kaplarlar. Bu nedenle bu tip motorlar, kapladıkları az alan sayesinde, ısı kaybını asgari seviyede tutarlar. Bu da motorun verimliliğinin daha fazla olmasına neden olmakla birlikte bir olumsuz yan olarak motordan gelen ses miktarı bir miktar yükselir.
 
 TDI motorlu araçların çok soğuk ve don olan havalarda çalışmama gibi bir problemleri olamaz.  Çünkü hem küçük hacimlidirler hem de ısıtma bujisi sayesinde donma gerçekleşmez.
 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri