Neden Kış Lastikleri?

Kış lastiği ile kar lastiği aynı şey midir?Doğrusunu söylemek gerekirse kar lastiği diye bir lastik türü bulunmaz. Karlı yollardaki performans için imal edilen desenler sebebiyle kış lastiğine halkımız kar lastiği adını vermiştir. Bu kullanım şeklinin bir başka sebebi de bir takım ülkelerde kış lastiğine 'snow tyre' adı verildiği için Türkçeye bu şekilde girmiş olabilir.

Yazın kış lastiklerini kullanabilir miyiz? Bu lastikler yaz ayları için üretilmediği için kullanılmamalıdır. Eğer kullanılırsa; hızlı aşınma, artan yakıt tüketimi ve ses seviyesinde artış gibi karşılaşacağınız muhtemel problemlerle birlikte fren mesafesinin uzaması gibi  emniyet seviyesini düşüren ve sizi tehlikeye atan ciddi ölçüde performans problemleriyle de karşılaşılabilir.


Kış lastiklerinin kaygan yollarda bir avantajı var mıdır?




Normal lastiklere göre kış lastiklerinin fren mesafesi daha düşük olur ve bu durum sürücülere avantaj sağlar. Tehlikeli durumlarda daha çabuk durmak isteyenler için kış lastikleri idealdir.


Lastiklerin hepsinin kış lastikleri ile değiştirilmesi gerekir mi?
Evet. Çünkü sadece 2 lastiğinin değiştirilmesi halinde otomobilin ani frenleme, viraj alma gibi  gibi durumlarında kontrolü zorlaşır. Araç virajlarda önden veya arkadan kayma yapabilir. Bu sebeple kış lastikleri 4'lü set olarak kullanılması tavsiye edilmektedir.

Kış lastikleri ile birlikte zincir kullanımı gerekli mi?
Eğer çok mecburi bir durum yoksa kullanılmaması daha iyidir çünkü zincirler araçların lastik ve mekanik aksamını zedelediği için mümkün olan en kısa süre için kullanılmalıdır. Kış lastiği şehiriçi ve şehirlerarası yollarda karlı havada kesinlikle yeterlidir. Bizim bahsettiğimiz zorunlu haller çok dik buzlu dağ yolları ile sınırlıdır.
zorunluluğu


Kış lastiklerinin normal lastiklerden ne farkı var?
Normal lastikler sıcaklık 7 ve daha aşağı derecede olan sıcaklıklarda, ıslak ve soğuk zeminde gerekli kavramayı gerçekleştiremeyebilir. Kış lastikleri bunun aksine çok düşük sıcaklıklarda dahi özelliklerini korur ve tutunma sağlar. Özel imal edilmiş deseni ile çekişi güçlendirir.

Kış lastikleri ile yaz lastikleri arasındaki fiyat farkı nedir?
Çok fazla sayılmaz. Eşit boyutlardaki kış lastiği ile yaz lastiği arasında 10-15 lira fiyat farkı bulunmaktadır. Bu da kış şartlarına uygun güvenli sürüş için geliştirilen lastiğin özel yapısından ortaya çıktığı için normal karşılanır. Bu az ücret farkı karşısında karşılaşacağınız güvenli sürüş rahatlığı ise bir çok şeye bedeldir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri