Dizel Arac Kullananlara 10 Oneri

Hepimizin bildiği gibi dizel motorlu araçlar benzinle çalışanlara göre fiyat olarak daha pahalıya satılmaktadır. Bununla birlikte sürekli yol yapanlar yakıt açısından daha ekonomik olduğu için bu otomobilleri kullanırlar.

Yalnız bilinmelidir ki eğer uygun kullanım ve bakımları yerli yerince ve tam olarak yapılmazsa bu otomobiller sahiplerine ekonomik açıdan zarar verebilirler. Bakımları ve kullanılması biraz daha karmaşıktır.

Bu yüzden bu otomobilleri kullanırken aşağıdaki uyarıların dikkate alınması gerekmektedir:

1. Eğer yılda 30 bin km yi geçmiyorsanız dizel almanız size araç fiyatı ve yakıt kıyaslandığında avantaj sağlamaz. Dizel motorlar daha çok uzun yol yapan müşteriler için avantajlıdır.

2. Motor çalıştırılırken önce kontak yarım açılır ve uyarı ışıklarının sönmesi beklenir.

3. Yakıt kalitesiz olmamalı. Kalitesi düşük yakıtlar motora ciddi zararlar verebilirler.

4 Benzinli motorlarda olduğu gibi dizel araçlarda sakın "vurdurma" işlemi yapmayın. Yağ basıncı olmadığı için pompalara binen aşırı yük motorda telafisi zor hasarlar oluşturur.

5. Periyodik bakım dizel araçlar için çok önemlidir. Dizel yakıtlardaki yüksek partikül oranını ciddiye almak lazım. Bu partiküller filtrede birikerek performans kaybına sebep olur.





6. Dizel motorunuz "turbo dizel" ise aracın motorunu gaz vererek çalıştırmak yerine bir süre rölantide bekleterek çalıştırmak en uygunudur.

7. Yine bu tip motorlarda henüz motor ısınmadan yapılacak aşırı zorlama ve yüksek devir oluşturacağı yüksek basınç nedeniyle motor türbinlerinde hasar meydana getirir. Uzmanlar motor devrinin 2500 u geçmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

8. Motoru çalıştırdıktan sonra olduğu gibi aynı şekilde aracı park ettikten sonra hemen durdurmayın. Yine bir 30 saniye kadar beklemeniz bir takım motor parçalarının yağlanmasını sağlayacağı için önem arz eder.

9. "Maksimum Tork" miktarına dikkat edin. Zaten turbo dizel araçlarda maximum güç genellikle 1750 ile 3750 devirleri arasında üretilir.

10.Eğer yolda rölantide hareket halinde iseniz gaz pedalına ani bir şekilde yüklenmeyin. Turbo yüksek basınç altında kalarak hasar alabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri