Yolda Hayat Kurtaran Öneriler

Sürücüler için yapabilecekleri bazı birtakım basit teknikler onları trafikte meydana gelebilecek bir takım aksaklıklar nedeniyle ölümden kurtarabilir. Mesela trafikteyken aracın yanması, lastik patlaması yada ön camların kırılması gibi.

Hangi durumda hangi önlemleri alalım.

Araç Yanması Durumu:

Nadiren meydana gelse de otomobil kullanıcıları için en tehlikeli durumların başında araçta meydana gelebilecek bir yangın gelir. Motordaki buharlaşmış benzinin tutuşarak deponun alev alması ile oluşur genellikle. Eğer kısa süre içinde önlem alınmaz yolcular aracı terk etmezse can kayıplarına neden olabilir çünkü yangın hareket halindeki bir arabada çok kısa sürede her tarafa yayılabilir yahut da deponun aniden infilak etmesine sebep olabilir.

Uzmanlar bu konuda uyarıyor: Eğer araçta duman ya da yanık kokusunu fark ederseniz aracınızı hemen durdurun ve kontaktan anahtarla kapatın. Araç içinde kalanlar dikkatli ve hızlı bir şekilde boşaltılır ve acil olarak motor kaputu açılır. Yangın büyümemişse akü üzerinde yer alan kutup başları sökülür. Araç içinde yangın söndürücü varsa o yoksa battaniye gibi kalın örtülerle yangına müdahale etmeli. Eğer yangın motorun tamamını sarmışsa patlama ihtimaline karşı otomobilden uzak durmalı.





Ön Camın Kırılması Durumu:

Hareket halindeyken ani bir şekilde ön camın kırılması hemen herkesi panik haline sokabilecek bir durumdur. Eğer bir yaralanma olmuşsa kendimizi toparlamak daha da zor olur. En başta soğukkanlılığı bırakmamamız gerektiğini hatırlatalım.

Böyle bir durumda hemen sinyal verip yavaşlamalı ve en kısa sürede yolun sağına park etmeliyiz. Araç içinde yer alan kalorifer ve klima deliklerini içeriye cam sızmaması için gazete ya da bezle kapatın.

Sonra krikonun arka kısmi ile cami içeriden dışarı doğru kirin. Cam lastiğini dikkatlice çıkarıp temizledikten sonra, yeniden kullanılabileceği için bagaja koyun. Gazete kâğıdına birikmiş cam parçalarını bir naylon torba içine koyun ve en Yakın cop bidonuna atin. Sonra vakit kaybetmeksizin  en yakın cam tamircisine uğrayın.


Lastik Patlama Durumu:

Yoldayken otomobilin arka kısmı sağa ya da sola doğru kaymaya başlıyorsa bunun arkada yer alan lastiklerden birinin patladığına işaret olacağını söyleyen uzmanlar böyle bir durumda fren yapmaktan kaçınılması gerektiğini özellikle ön lastiklerden biri patlarsa buna daha da dikkat edilmesini çünkü kontrolün tamamen kaybedilebileceği uyarısında bulunuyorlar. Ayrıca direksiyon ile otomobilinizin sağa sola kaydırmamaya çalışarak yavaşlatılması gerektiğini bildiriyorlar.

Bunların yanında hayat kurtaran önlemlerden bir kaçı da şöyle:

Nehir ve dere kenarlarından veya büyük su birikintisi içinden geçerken olabildiğince hızınızı düşürün. Neyle karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Aracın geçmesi gereken derinlik azami 25 - 30 santimetredir. Bundan daha fazlası motorun arızalanmasına sebep olabilir.


 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri