Cocuklu Yolculuklarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yolculuklarda en önemli şey güvenliktir. bu yüzden kemerler takılı olmalı, uygun hızda gidilmeli, kurallara dikkat edilmelidir. Bunun yanında bir de çocuklarla birlikte seyahat edersek onların güvenli ve rahat bir şekilde yolculuk yapmalarını sağlamak için ek tedbirler almalıyız. Trafikte güvenliği en başta çocuklar için sağlamalıyız.

Haziran 2010 Ayından bu yana Türkiye'de Avrupa Birliğinde bu konuda uygulanan kriterler uygulanmaya başlamıştır. Buna göre:



    * 13 kg’dan hafif çocuklar: bebek koltuğu
    * 9 ila 18 kg arasındaki çocuklar: çocuk araç koltuğu
    * 15 kg’dan ağır çocuklar: araç koltuğu

 Dikkat etmemiz gereken şeylerden biri çocuklara emniyet kemerini önemini kavratmak, bunu yapacak çağa gelinceye kadar da hiç öğretmemek . Çünkü çocuklar bunu oyun zannedip yolculuk esnasında kemerlerini çözebilirler.




Çocukların güvenliği çok önemi:

Hareketten önce koltukların iyi yerleşip yerleşmediği bir kaç kez kontrol edilmeli. Bu kullanılan koltukların çocukların boy ve kilosu ile uygun olup olmadığı gözden geçirilmeli.



Sık Sık Mola Verin:

 Bu tür yolculuklarda daha serin saatleri tercih etmeli, uzun süre sıcak olacak saatlerde yolculuk etmekten kaçınmalı, eğer mecbur kalmışsanız sık sık mola vermelisiniz. Böylece çocuklar hareket enerjilerini bir nebze olsun dışarı atabilirler.



Araç içi sıcaklığın kontrol edin:

Bunun için çocukların bolca sıvı almaları gerektiğini unutmayın. Özellikle yaz aylarında büyüklerin yapısı ile çocukların bir olmaz. Yeterli sıvı almazlarsa rahatsız olurlar.


Yalnız Bırakmayın:

Birkaç dakikalığına bile olsa çocuklar otomobil veya herhangi bir taşıt içerisinde yalnız kalmamalıdırlar. Çocuğunuzu yakmamak için çocuk koltuğunun metal ve diğer kısımlarını güneş altında bırakmayın. Yolculuk uzun sürecekse rahat ve havalı giyseler giydirmek onları rahat ettirir.



Çocuklarınızı eğlendirin.




Yumuşak olanlarından seçmek suretiyle araç içine oyuncak almalarına izin verin hatta teşvik edin ki sıkılmasınlar.  Sert ve köşe ve kenarları keskin olan eşya ve oyuncakları yolculuk anında araç içerisine almamaya dikkat edin. Özel çocuk CD ve DVD'leri ve çocuk kitapları da uzun yolda çocukları eğlendirebilecek başka bir alternatif olarak görülebilir.



Dikkatinizi yoldan çevirmeyin:


Çocukları görmek için arkaya dönmek veya dikiz aynasından onları izlemek dikkat dağıtıcı bir durumdur ve trafik güvenliğini tehlikeye atar. Bunu yapmayın. Eğer sürücünün çocuklara bakması gerekiyorsa aracını park edip bunu yapması şüphesiz daha uygundur.


Çocukların araç dışındaki güvenliği:

Park ettiniz veya durmanız gerektiğinde yol güvenliğini alın, uygun kapıdan dışarı çıkarın. dikkat edin çocuklarınız enerjilerini boşaltmak amacıyla koşturabilirler ve aniden yola çıkabilirler.  Ülkemizde çok olan bir kaza türü olduğu için uzmanlar bu konuda uyarıyor.
Keyifli ve Güvenli Sürüşler...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri