Araç Sıvıları ve Değişimi


Araç içinde kendine ayrılmış bölmelerde yer alan yağ, gaz, asit ve su gibi bir takım sıvı maddelerin çok önemli görevleri vardır. Bu sıvılarının her birinin ayrı ayrı bakım zamanı, kontrol zamanı ve tamamlanma zamanları vardır. Araç güvenliği ve sağlığı için bu bakımların zamanında yapılması şarttır.
Bu maddelerin başlıcaları şunlardır:


Motor yağı
Motor yağı, motordaki hemen tüm aksam ve parçlar için ince bir tabaka oluşturup sürtünme sebebiyle meydana gelebilecek aşınma ve yıpranmayı azaltan maddedir. Sürtünme ne kadar az olursa yıpranma o kadar az olur ayrıca tekerlere daha fazla enerji verilmiş olur. Diğer açılardan bu yağ motoru temizler, paslanmayı önler, sıcaklığın düşmesine yardımcı olur. Motor yağı değişimi araç sıvıları değişimi içinde en önemli yere sahiptir.
her 1500 - 2000 km de yağ kontrolü yapmalı, eksildiyse tamamlamalı, 10.000 den sonra mutlaka değişmeli, daha erken değişmesi motorunuz için faydalı olur.
Şanzıman yağıUzmanalar göre yaklaşık olarak araç 40.000 ile 60.000 kilometrede yada 2 yılda bir değiştirilmesi gerekir.  Şanzıman yağı değişimi,motor yağı kadar olmasa da aracınız için hassas öneme haizdir. Bu yüzden servisinizden bakım sırasında şanzıman yağı kontrolü yapmasını isteyiniz.

Soru: Şanzıman yağı değişmezse ne olur? 

Cevap: Yağ bir süre sonra eskiyeceği için vites geçişlerinde sıkıntılar oluşmaya ve dişliler zarar görmeye başlar. Bu durumda şanzıman komple değişmesi gerekebilir. 
Direksiyon hidroliği Çok fazla problem olan bir sıvı olmada da dikkat etmek gerekir. Ara ara kontrolü yapılmalı eksikse veya sızdırıyorsa gerekli işlemler yapılmalı. Direksiyon hidroliği arızaları genellikle keçe, yağ hortumu gibi yerler ile yağ haznesi devri daim bölümlerindeki bağlantılarda görülmektedir.  

Soru: Direksiyon hidroliği biterse ya da azalırsa ne olur? 

Cevap: Direksiyon sistemi parçaları zarar görür ve direksiyon eski yumuşaklığını kaybeder. Direksiyondan uğultu sesi gelmeye başlar. Eğer direksiyon yağı biterse aracı hareket ettirmeden servise götürüp hidrolik eklemek en doğrusudur. Direksiyon yağı sürekli eksiliyorsa en kısa zamanda servise ulaşmalıdır.
Cam Suyu Değişimi Deterjan katkılı suyun konması camların temizliği açısından daha olumlu olduğundan saf su yerine katkılı su kullanılması tavsiye edilen Cam Suyu bittikçe eklenerek doldurulmalıdır. Cam suyunu koymadan önce her aracın cam suyu koyma yerinin farklı olduğunu bilin ve kendi kullandığınız aracın cam suyu nereden konur kılavuza bakarak yada bilenlere danışarak emin olun. Yanlışlıkla örneğin motor yağı yerine cam suyu koyarsanız çok ciddi bir zarar verebilirsiniz.

Silecek suyu deposu zaman zaman kontrol edilmeli ve eksik varsa tamamlanmalıdır. Aracınızda her daim bir kaç litre cam suyu taşımanız sizin faydanıza olacaktır. Cam suyuna ihtiyaç duyduğunuz sırada bitmesi can sıkabilir. Ancak yukarıda yaptığımız uyarılara bakıp da cam suyu biterse ne olur gibi kötü vehimlere kapılmanıza gerek yok. Cam suyu biterse camlarınızı temizlemek daha zor olur bu kadar.


Fren Hidroliği değişimi

Aşırı sıcak ortamlarda eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabilir. Bundan dolayı ortalama 1.5 yılda bir kez değiştirilmesi önerilir. Sızıntı bile olmasa zamanla fren pistonları ile balataların sıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan zamanla  fren hidroliğinde azalma görülür.


Soru: Fren Hidroliği ne işe yarar:

Cevap: Fren hidroliği araçtakilerin güvenliği için çok önemlidir. Zira aracın yavaşlaması ve durmasında doğrudan etkilidir. Sürücü acil bir durumda fren pedalına asıldığı zaman fren hidroliği basınçtan dolayı kaynayabilir ve bu durumda frenin verimliliği azalır.




Klima Gazı Uzman ve bilgili kişiler haricinde açılmaması gereken ve motor kaput kilidinin arka kısmında bulunan alüminyum borular üzerindeki kapaklardan dolumu yapılan klima gazı kesinlikle yetkili servis tarafından ve uzman kişilerce doldurulmalıdır. Yılda 1 kere kontrolü gereken klima gazının 2 yılda 1 değiştirilmesi öngörülmektedir.

Antifriz Maddesi

Radyatörün paslanması ve soğuk havalarda suyun donmasını engellemek için radyatör suyuna ilave edilen antifriz yılda 1 sefer kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri