Vitesi Boşa Almak Tasarruf Sağlar Mı?

Vitesi Boşa Almak!
Tehlikeli olduğu halde vitesi boşa almak artık bizim toplumumuzun bir çok şöförü için içine düştüğü derin bir yanlış olarak algılanmaktadır. Dijital bilgi ekranı olan otomobil kullanıcıları çok iyi bilirler. Bu ekran sürücüye kat edilen yol, bakım zamanı, yakıt durumu gibi çeşitli bilgileri anında sunabilmektedir. Burada anlatacağım durumu ya bizzat zaten yaşamışsınızdır yahut da bu yazıyı okuduktan sonra en azından denersiniz. Yokuş aşağı yol alırken eğer araba vitesde ve siz ayağınızı gaz pedalından çekerseniz yakıt durumu *0*  ile gösterilir. Ancak aynı yolda siz vitesi boşa alırsanı bu sefer bilgi ekranında yakıt tüketimi olarak -0.2- gibi bir değerle karşılaşırsınız. Peki bu nasıl oluyor hiç düşündünüz mü? Aslında cevabı çok basit.

Sürücü o yolda ayağını gazdan çekince yani birinci durumda motor enerjisini tekerleklerden almakta ve hiç yakıt harcamamaktadır. Ancak vites boşa alınınca tekerlerden enerji almak imkansız olduğundan motorun çalışır durumda kalabilmesi için az da olsa yakıt tüketmesi gerekir. İşin sonucu yokuş aşağı yol alırken vitesi boşa almak tasarruf sağlamadığı gibi israftır. ne garip!!?



Normal bir araba durgun halden hareket haline geçmek üzere gaz veya benzinden başlayan ve motor içerisindeki pistonların çalışması ile devam eden malum mekanizme üzere faydalanır. Motor içerisindeki pistonlar hareketi önce şanzımana daha sonra araç tekerleklerine iletir, tekerleklerin dönmesi ile siz de yol almış olursunuz.





Eğer ayağınızı gazdan çekerseniz motor giden yakıtı kesseniz dahi tekerlekler kazandığı ivme ile hareketine devam edecek ve yakıt tüketmese de otomobiliniz ilerlemeye devam edecektir.

Bu konuda genel olarak bildiklerimiz ise daha farklı genellekle vitesi boşa atmak yakıt için hiçbir tasarruf sağlamaz. Hatta Bir de bu durumd güvenlik zaafiyeti ile karşı karşıyasınız zira aracınız durduracağınız vakitlerde bile aracınızı durdurmak istediğinizde vitesi boşa alırsanız tüm yük frenlere aktarılacağından dolayı güvenlik açısından oldukça risklidir. Aracınız viteste iken motor freni de sizin emniyetiniz açısından son derece önemlidir.


Bundan sonraki sürüşlerinizde güvenliğinizi tehlikeye atarak, yakıt tasarrufu yapacağım diye olmadık zamanlarda sakın vitesinizi boşa almayın. Sağlığınız, canınız hatta dostlarınız, sevdikleriniz herşeyden daha önemli.

Keyifli ve Güvenli Sürüşler Dileriz...

3 Yorumlar

  1. Tamam vitesi boşa almak tehlikeli ve uygun olmayan bir davranıştır. Ancak her kim ne derse desin yokuş aşağı, boşta, rölantide giden bir araç, hiç gaza basılmasa bile viteste giden bir araçtan daha az yakıt tüketir. Yani vitesi BOŞA ALMAK YAKIT TASARRUFU SAĞLAR. Doğru olmaması ayrı bir konu, işin teknik yönü ayrı bir konudur. Makine mühendisleri dediğimin tam tersini savumaktadırlar. Hodri meydan yapıp denediğimizde ml (mililitre) bazında yaptığımız hassas ölçüm sonucunda yaklaşık yüzde 13 oranında (tam olarak 12,76) tasarruf sağladığı İSPAT EDİLMİŞTİR. Yalnızca noterimiz eksikti. (Test aracı dizel Clio manuel vites)

    YanıtlaSil
  2. Boşa almak hem tehlikeli,hem şanzımana zararlı hem de yakıta biner.Viteste yığdırarak inmek mantıklıdır.Çünkü motor emmeyi keser ve benzin almaz.Dikkat ederseniz bayır aşağıda bir boşa alıp bakın yakıt tüketimine,birde yığdırırken bakın(Yol bilgisayarlı araçlarda).Viteste inerken yakıt tüketim litresinin 0.0lt olduğunu göreceksiniz.

    YanıtlaSil
  3. Hocam ama şöyle bir durumda var yokuş aşağı inerken eğer araç vitesteyse motor freni dediğimiz bir şey devreye giriyor ve aracın hızlanmasını belirli ölçüde düşürüyor. Yokuş aşağı kazanılan hız göze alındıgında o tüketilen yakıtla kıyaslarsak karlı duruma geçeriz

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri