Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?


Trafik Cezalarına İtiraz:

Öncelikle içtenlikle geçmiş olsun diyorum. Buraya geldiğinize göre büyük ihtimalle trafikte siz ya da bir tanıdığınız ceza almış olmalı. Ve bu cezanın haksız olduğunu düşünüyorsunuz. Özellikle trafik cezası radar nedeniyle verilmişse yanlış bir ceza olduğunu düşünerek sizin gibi bir çok insan buna itiraz ediyor.

Öyleyse inceleyelim.

Gıyabınızda yapılan ceza uygulamalarına nasıl itiraz edilir.
Diğer bir ifade ile resmi tanımlaması plakaya yazılan KTK'nun 116. maddesine dayanılarak kesilen cezalara karşı nasıl itiraz edebiliriz? Bugün biraz bunun üzerinde  duralım. Çünkü trafikte her an her gün hepimizin başına hiç ummayacağımız şeyler gelebiliyor. Trafik cezaları konusunda da ortada insan unsuru olduğu için bazı hatalar yapılabiliyor ama başkasının yaptığı hataları biz ödemek zorunda değiliz. O yüzden usulüne uygun bir şekilde itiraz etmek gerekebilir.



itiraz
Trafik cezalarına itiraz


Öncelikle burada anlatacağımız şey ekiplerin sizi durdurup da kestiği ceza değil. Onun ile ilgili bir yazı yazacağım daha sonra. Burada kameralara göre kesilen veya cihazlarla tespiti yapıldığı düşünülen cezalar söz konusu. Öncelikle bilinmesi gereken cezaya itiraz süresi cezanın kesildiği tarihten itibaren değil, size tebliğ edildiği tarihten itibaren başlıyor olmasıdır. Trafik cezalarına itiraz süresi olan 15 gün içinde mutlaka başvuru yapılmalı aksi takdirde itiraz mümkün olmuyor. Buraya özellikle dikkat edilmeli.





Gıyabınızda sizin için yazılmış olan cezalar sistemde kayıtlı adresiniz neresi görünüyorsa oraya geliyor. Posta yoluyla ev adresinize gönderilen cezalar evde olmadığınız takdirde kapınıza bir not bırakılarak tebliğ edilir ve ceza tutanağınız mahalle muhtarlığına teslim edilir. İşte itiraz süreci o anda başlamış olur. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus eğer adres değiştirdiyseniz bunu sisteme bildirmelisiniz aksi takdirde yanlış adrese giden evraktan sizi sorumlu tutuyorlar.

Peki trafik cezasına itiraz işlemlerini hangi sıra ile nasıl yapacağız?

Cezalara yapılan itirazlar aslında adliyelerde Trafik Mahkemeleri tarafından gerçekleştiriliyor. Bu mahkemeler eğer bulunduğunuz ilde yoksa o zaman adliyede görevlendirilmiş bir sulh mahkemesi işlemleri yürütüyor. Siz her ihtimale karşı dilekçe yazarken mahkeme kısmını boş bırakınız. Daha sonra hangi mahkemenin baktığını öğrendiğinizde o boşluğu tamamlayabilirsiniz.

Yapılması gereken işlemler gayet basit. İlk olarak başınıza herhangi bir şey gelmez. Cesur olun. Cüzi bir miktar olan dosya parasını ödüyorsunuz. Ek ücret ödeme söz konusu değil. Her hangi bir duruşmaya da çıkmayacak hakim savcı önünde konuşmayacaksınız. Hazırladığınız dosyayı teslim edin. Bu kadar.

Aşağıda verdiğim adresten dilekçeyi indiriyorsunuz ve size uygun olarak gerekli yerleri dolduruyorsunuz.
Lütfen evrağı düzenlerken ilgili alanların doldurulmasında sıkıntı yaşarsanız bir bilene danışınız. Dilekçeniz boşa gitmesin.

İtiraz etmek için gerekli tüm evraklar:
1. Dava için yazdığınız dilekçe
2. Kimlik ile Ehliyet Fotokopisi (2 nüsha)
3. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Fotokopisi (2 nüsha)
4. Ruhsat Fotokopisi (2 nüsha)
5. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatı Fotokopisi (2 nüsha)
6. Dava dosyası (Adliye kantininden alabilirsiniz.- 1 TL)

Trafik cezalarına itiraz hangi mahkemeye yapılır?
Hazırlamış olduğunuz evrakları ilinizde bulunan ve trafik cezalarına itirazda yetkili mahkeme olan Sulh Ceza Mahkemesi'nin kalemine teslim edeceksiniz,ancak trafik cezasının ve tebligat kağıdının aslı sizin elinizde kalmalı. dilekçenizde yazdıklarınıza göre bir mahkemeden bir sonuç çıkacak. Bir duruşma yapılmayacak. Çıkan karar verdiğiniz adresinize posta ile tebliğ edilecek.

Başvurduğunuz mahkeme, cezalar ile ilgili bir ödeme yapmanız gerekmemektedir. Yaklaşık iki  yada üç ay içinde ki makemenin yoğunluğuna göre bu süre düşebilir veya artabilir, karar çıkar. Çıkan karar sizin istediğiniz gibi olmasa dahi kararın size tebliğinden sonraki 15 gün içerisinde ceazını yüzde yirmibeş daha indirimli ödeme avantajınız var. Yani mahkeme devam ettiği müddetçe haklarınızdan bir şey kaybetmiyorsunuz.

Trafik cezalarına itiraz dilekçesi örneğini buradan  indirebilirsiniz.

Sorularına cevap bulamayanlar yorum bölümünde paylaşırlarsa beraber akıl yürütebiliriz.

2017 yılında tüm sürücülere keyifli ve Güvenli Sürüşler dileriz.
İnşallah bunların hiçbirine gerek kalmaz.

44 Yorumlar

  1. sms ile trafik cezalarına nasıl itiraz edebiliriz

    YanıtlaSil
  2. itiraz yaz 1453'e gönder gerekli bilgiler geliyor

    YanıtlaSil
  3. ters yonde girmekten dolayi polisin direm cezayi imzadigim makbuza nasil itiraz eddbilirim? mesela polis ceza makbuzunda veya cezayi kesme uygulamasinda nasil bi eksik yapmistir

    YanıtlaSil
  4. direk bana kesilen cezada(ters yon) polisin evrak ustunde,cezayi kesme usulunde,cevirme durdurda izah etme usulunde,evrakta eksik bi islem yapmasina nasil bir madde bulup olayi lehime cevirebilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ters durup amuda kalkmalı ve hakime dilekçeyi böyle sunmalısınız. :)

      Sil
  5. Çok Faydalı Bilgiler Öncelikle Teşekkür ederiz.

    Plakaya Yazılmış ve Herhangi bir Tebligat ortada yoksa ;

    Ceza Tutanağı (Aslı) Nereden Temin Edilir?

    Tebligat Kağıdı (Aslı) Nereden Temin Edilir?

    tutanak düzenlenme tarihi 06.04.2013

    teblig tarihi 13.08.2013

    tahakkuk fiş no : 20130920015090002***

    sıra/seri no : GV001829***

    Birde Cezayı Ödedikten sonra mı ? Ödemeden mi İtiraz Ediyoruz ?

    Yardımcı Olursanız Memnun olurum. Herkese şimdiden Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Benim de aynı. Tesadüf internetten öğrendim. 22.04.2013 tutanak düzenlenmiş. Tebliğ tarihi 04.09.2013. ama bana hiç bir şey gelmedi. bu durumda itiraz edebilirmiyim

    YanıtlaSil
  7. Aynı durum banada oldu. Cezayı 15/06/2013 de kesmişler tebliğ tarihi 31/08/2013 ve bana posta yoluyla hiçbirşey gelmedi.08/10/2013 tarihinde de sms le borcunuz var diye gib.gov.tr den sms geldi. internetten baktım ve gecikme fazizide koymuşlar 16 tl civarı. Bu nasıl bir üçkağıttır. Madem sms le haber veriyorsun neden zamanında sms göndermiyorsun. Benim gibi aynı durumda çok insan olduğunu biliyorum ve cezaların çoğu düzmece.

    YanıtlaSil
  8. Oncelikle selamlar ben 60 hizla gittigim halde bana 123 le gittigin soyliyor anlamadim bir sey

    YanıtlaSil
  9. Adresinize gelen cezaları ödemeden önce mutlaka kontrol edin. Kırmızı ışıktaki çizgide durmaktan dolayı aracımıza ceza gelmiş. Neyse ki makbuza kamera görüntülerini koymuşlar. Bir baktım araç bizimkiyle alakası olmayan başka bir araç. plakasının bir kısmı resimde silik çıkmış. ceza yanlışlıkla silik bir 8 yüzünden 6 zannedilip bizim plakaya kesilmiş. hiç kontrol etmiyorlar. resimdeki araçla ceza kesilen aracın alakası yok, insan bir bakar yahu. trafik mobese merkezinde doğrudur yanlışlık olmuş deyip iptal ettiler. fark etmesem durduk yere ceza ödenecekti. Bir kaç kişiden daha duydum benzer şeyler. Dikkat edin arkadaşlar. Aklıma gelmişken sorayım. Malum trafikte dur kalk ilerlerken şu kırmızı ışık çizgisinin ortasında kalınabiliyor. Bu gibi durumda sistem görüntüleyip otomatik ceza gönderirse itiraz hakkımız var mıdır?

    YanıtlaSil
  10. gib.gov.tr den 15 günde bir kontrol eden birisiyim. 2 gün önce bir baktım 2 adet ceza gözüküyor. en yakın trafik şubeye gittim sorgulamak için bi de ne göreyim 5 adet ceza varmış hepsinin adresten olmadığımdan eski adresten dolayı büyük ihtimalle muhtara bıraktılar daha öğrenemedim ancak cezaların hepsi de tebliğ tarihlerini 3 ay geçmiş ben mayıs-haziran-temmuz aylarında ceza yemişim tebliğler eylül-ekim aylarında olmuş görünüyor sistemde, şimdi yardımcı olursanız nasıl itiraz edebilirim teşekkürler. cezayı yememe itirazım yok kural ihlali yapmışım ama bildirilse aynı yerde 4 tane radar cezası yemezdim yani insan içine sindiremiyor hatamızda cezamızı çekmeye razıyız ancak insana insan gibi bildirsin madem hukuk devletiyiz adam gibi yönetsinsinler işlerini yapsınlar dünya kadar cezalar kesiliyor bir miktarını postalama ücretine ayırsalardı paraları vakıf yoluyla yemeselerdi haram zıkkım olsun hepinizin bi tarafından çıksın inşallah...

    YanıtlaSil
  11. Ellerin dert gormesin cok bilgilendirici bir yazi olmus.

    YanıtlaSil
  12. bana ait olmayan aracın trafik sigortasının günü geçtiği için ehliyete gelen cezaya itiraz etme hakkım var mı

    YanıtlaSil
  13. öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim başıma gelen bir olayı anlatmak istiyorum plakama kesilen bir ceza var ve bu ceza kesildiği tarihten yaklaşık 4 ay sonra posta yoluyla tebliğ edilmeye çalışılıyor ama adres hayalı bir adres yani ilgili memur adresi yanlış yazmış postalarken ilgili cezayı öğrendiğimde üç aylık faiz ücretiyle birlikte öğrendim ve tabiki erken ödeme indiriminden de yararlanmam mümkün değil bu konuda ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  14. Merhaba, öncelikle yazı süper. Bir sorum olacak. Hiç bir kamera kaydı yok ama polis ben gördüm emniyet şeridine girdi o yüzden ceza yazdım diyor. Siz de girmedim diyorsunuz.Hakim neye göre karar veriyor.

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşlar bana kırmızı ışık cezası gelmiş. Bende ordan kırmızı ışıkta geçmediğimi iyi biliyorum. Gittim kavşağı gören esnafların kamera görüntülerini aldım söyledikleri saatten 20 dk önden ve 20 dk sonrasını izledim. arabamı göremedim. Bu durumda ne yapmalıyım.

    YanıtlaSil
  16. başaksına kesilen hatalı park cezasını bana göndermişler ve benim plakama işlemişler cezayı ben ödedim ama nasıl geri alabilirim yardım lütfen

    YanıtlaSil
  17. slm arkadaşlar benim üstüme motor var tabiki oglan kullanıyo odan bir arkadaşı alıyo eyliyetsislikten ceza yiyo ama motor benim üstüme oldugundan kullandırmaktan ban geliyo ceza tutanakta not yazan yerde HG-526433 VE CEZA YİYEN KİŞİNİN ADISOYADI YAZIYO oglum evini bilmiyom diyo ceza yiyenin şimdi bu parayı nasıl tahsiledebilirim lütfen yardımcı oln

    YanıtlaSil
  18. bu yorumların cevapları nerede

    YanıtlaSil
  19. Link boş dosya indirilemiyor.

    YanıtlaSil
  20. merhaba

    trafik cezalarına e-devletten itiraz kabul edilmiyor mu ?
    illaki mahkemeyi mi başvumak lazım ?

    YanıtlaSil
  21. Internet üzerinden şikayet hattı yokmu iki adet ceza kesilmiş plaka ma hemde günde 2000 aracın durduğu yerde ve ben arabadan hiç inmedim

    YanıtlaSil
  22. Herkesin işine yarayacak faydalı bilgileri gayet güzel bir üslup ve iyi dileklerle sunduğunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  23. Malesef dava uzun sürdükçe borç maliyeye yansıyıp faizle katlanıyor, cezayı %25 şansı varken ödeyip itiraz davasını öyle açmakta yarar var, mahkeme kazanılırsa ödenen geri alınabiliyormuş,hiç inandırıcı değil ama...

    YanıtlaSil
  24. Linkteki dilekçe örneği indirilemiyor.

    YanıtlaSil
  25. Ben yanlış yere park etmedim ancak sabah park ettığım yerin karşısında kazı başlamış diye bizim araçları çektiler buna itiraz edebilirmiyim

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar ben bana haksiz yere yazilan kirmizi isik ihlali cezasi hakkinda sizlere sorularim olacak. Trafikte ilerlerken motorsiklet ile yanimdan hizka gelen motorsikletli guven timi beni sıkıştırdi istemeden olmus olabilir ama ozur dilemedi bende seyir halindeyken elimi sen napiyorsun diye kaldirdim bana polis saga cek dedi cektim kimlik istedi verdim trafik polisi degil sivil guven timi bana kıl gitti ve trafik polisine anons gecti bana iftira atti trafik polisi geldi guven timi hic bisey bulamadi bu arkadas kirmizida gecti dedi sok oldum oysa ikimizde yesil isikta munakasa yasamistik yanimda esimde vardi trafik polisi fotografsiz kanitsiz bana o guven timinin lafina dayanarak 189 tl ceza yazdi guven timi iki kisiydi tutanak tuttular ikisi imza attilar trafik polisine verdiler isiklarin orada mobese bile yok hic bi kanitlari yok beni magdur ettiler ceza eve geldi foto yok mobese video hic bisey yok iptal ettirmek istiyorum cunku hakliyim

    YanıtlaSil
  27. merhabalar ben kahramanmaraşta oturuyorum istanbulda hiç araba kullanmadım ama bana istanbulda fsm köprüsünden geçerken radara takılmışsınız diye ceza geldi ne yapabilirim şimdiden teşekkr ederim ..

    YanıtlaSil
  28. Merhaba arkadaslar ben de e devlet e girdigimde bana kesilmis trafik cezasini gordum pazar pazar moralim sifira dustu.sorun ise su benim aracim yok isin enteresan yani ben hic trafige bile cikmamis insanim.yani bu ceza bana ait degil.bunun itirazi icin ne yapmam gerekiyor.nolur bilen bir yol gostersin.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba arkadaslar ben de e devlet e girdigimde bana kesilmis trafik cezasini gordum pazar pazar moralim sifira dustu.sorun ise su benim aracim yok isin enteresan yani ben hic trafige bile cikmamis insanim.yani bu ceza bana ait degil.bunun itirazi icin ne yapmam gerekiyor.nolur bilen bir yol gostersin.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba arkadaslar ben de e devlet e girdigimde bana kesilmis trafik cezasini gordum pazar pazar moralim sifira dustu.sorun ise su benim aracim yok isin enteresan yani ben hic trafige bile cikmamis insanim.yani bu ceza bana ait degil.bunun itirazi icin ne yapmam gerekiyor.nolur bilen bir yol gostersin.

    YanıtlaSil
  31. mrb benim de başıma aynı olay geldi memurum ve Şanlıurfa da ikamet ediyorum hafta içi okulda olduğum bir tarihte İstanbul Kartal Sahil Yolunda hız sınırını aştığım tespit edilmiş ve 412 tl ceza yazılmış...bugün muhtardan tebligatı aldım yarın evraklarla ve o tarihte okulda olduğumu belirten yazı ile mahkemeye başvuracağım...o tarihte orda bulunmadığımı başka nasıl ispat edebilirim nasıl bir yol izlemeliyim...

    YanıtlaSil
  32. mrb benim de başıma aynı olay geldi memurum ve Şanlıurfa da ikamet ediyorum hafta içi okulda olduğum bir tarihte İstanbul Kartal Sahil Yolunda hız sınırını aştığım tespit edilmiş ve 412 tl ceza yazılmış...bugün muhtardan tebligatı aldım yarın evraklarla ve o tarihte okulda olduğumu belirten yazı ile mahkemeye başvuracağım...o tarihte orda bulunmadığımı başka nasıl ispat edebilirim nasıl bir yol izlemeliyim...

    YanıtlaSil
  33. Linkte dosya yok gibi.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba corumda 72 km hizla 412 tl elektronik ceza gelmiş. Temmuz ayının 1 de kesilmiş ve ıstanbul da ikamet ediyorum nasıl itiraz edebilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  35. Merhaba corumda 72 km hızla 412 tl ceza
    Yedim elektronik sistemle yeni tebliğ edildi nasıl itiraz edebilirim.
    istanbul da yaşıyorum.

    YanıtlaSil
  36. Arkadaşlar şirkete şöfurluk yapıyordum ve iflas eti ama bir trafik cezası çıktı e devlette adıma görünüyor lütfen bilgi almak istiyorum

    YanıtlaSil
  37. Arkadaşlar şirkete şöfurluk yapıyordum ve iflas eti ama bir trafik cezası çıktı e devlette adıma görünüyor lütfen bilgi almak istiyorum

    YanıtlaSil
  38. Arkadaşlar ben bir şirkette şoförlük yapıyordum ama şirket iflas eti e devlete girdiğimde bana borç çıkıyor ne bilgi verin

    YanıtlaSil
  39. Merhaba linki yeniler misiniz? Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri