Hibrit İle Benzinli Otomobil Arasındaki Farklar


Son günlerde hibrit otomobillerle ilgili çok sayıda yazı kaleme alındı. Bunların çoğu bu tip otomobilleri tavsiye eder nitelikteydi. Ama hiç düşündünüz mü gerçekten hibrid otomobilleri sizin için gerçekten uygun mu? Bu yazımızda hibrit otomobilleri çeşitli kategoriler altında benzinli otomobiller ile kıyaslayarak hangisinin daha avantajlı  olduğunu ortya koymaya çalışacağız.

Howstuffworks isimli internet sitesinde yayınlanan habere göre Hibrit otomobillerin herkes için iyi olamayabileceğini söylüyor. Sebeplerini de aşağıya sıralıyor.
hibrit ne demek
Hibrit Otomobil
1. Benzinli arabalar konfor Hibrit arabalar ise çevre içindir: benzinle çalışan bir otomobil ile standart bir modele göre çok daha fazla miktarda ödeme yaptığınız zaman normalinden çok daha konforlu bir otomobiliniz olmuş olur. Standart bir otomobilden daha pahalı olan hibrid modeller için ise durum daha farklı. Hibrid otomobile ödediğiniz daha fazla para ile daha ekonomik araca sahip oluyorsunuz ve çevreyi daha az kirletiyorsunuz. yani benzinlide o fiyata bulduğunuz konfora ulaşmanız asla mümkün olmuyor.





Benzinli arabalara göreHibrid arabalar aynı zamanda standart arabalar gibi özellikle uzun yolda iyi performans gösteremiyor. Yakıt ekonomisi düşünülerek üretildikleri için bu araçların yürüyen aksamları yüksek sürate ve performanslı kullanıma uygun değil. Dur-kalk teknolojisi sık sık hissedilir ve bazen biraz kullanışsız olabiliyor. Son olarak, hibrid araçlar henüz performans değil çevre arabası.


2. Sağlam bir dizel arabayla bazen Hibritten daha fazla yol alabilirsiniz  Önceki senelerde, daha çok küçük otomobillerde bulunan Euro normlarına uygun olarak üretilen yüksek performanslı dizel motorlar, artık önemli bir pazar payına sahip. Yakıt ekonomisine gelirsek, dizel motorlu otomobiller şehir içinde neredeyse bazı hibridler kadar iyi performans sergiliyor. Bunun yanında, uzun yol performansları değerlendirmeye katılacak olursa dizel araçlar hibridlerden oldukça iyi olabiliyor.

3. Yüksek Masrafın Telafi Edilmesi: Hibrid otomobil almayı düşünen bir çok insan bu fiyat farkını yakıttan düşerek seneler içinde kapatacağını düşünüyorlar. Otomobilleri için başta yaptıkları yüksek masrafları, aracın yakıt tüketimindeki farkla kapatacaklarını iddia eden bu insanlar, benzinli araçlarla olan pahalılık farkını karşılamak için ise bakım masrafları hariç en az 150.000 - 200.000 km'den fazla yol yapabilmek gerekli, bu da çok otomobil kullananlar için bile en az 2 seneyi bulabilir. Ancak akaryakıt fiyatları arttıkça, hibrid arabalarda 2 yılı gibi kısa bir sürede fiyatı telafi edebiliyor. Ancak, yakıt fiyatları düşerse, bu farkı telafi etmek çok tahmin edilenden çok daha fazla zaman alabilir. Eğer çok fazla yol yapılmayacaksa bu farkın kapatılması belki senelerce sürebilir.

4. Otomobillerde yakıt tasarrufu sürüş tarzınıza bağlıdır: Örnek verecek olursak daha düşük hızda (saatte 60 kilometre) tam hibrid arabalar sadece kendi elektrik aksamını kullanarak yol alıyor. Kırmızı ışıklara gelindiğinde ya da sıkışık yol trafiğinde dururken, motor tamamen gaz kesiyor. Kalkış için araç vitese takıldığında yeniden çalışıyor. Günün çoğunda şehir içinde, düşük hızla, dur-kalk yaparak sürüyorsanız, hibrid araba kilometre başına yakıt tüketiminde daha iyidir. Eğer hız yapacak olursanız benzinli ve dizel arabalar ile hibrit otomobillerden çok daha iyi performans alabilirsiniz.

5. Yüksek fiyatları: Benzin veye dizel motor arabalara göreHibrid versiyonlar genellikle aynı arabanın geleneksel modelinden daha yüksek fiyatlara satılıyor. Ekstra maliyetlerin çoğu da hibridlerde bulunan yeni benzin tasarrufu teknolojisinin maliyetinden ileri geliyor. Ülkemizde satılan hibrid otomobillerin ile standart modeller arasında, neredeyse sıfır kilometre alt segment bir otomobil alacak kadar fiyat farkı mevcut.

Toyota Prius: Hybrid model 90 bin - 108 bin TL arası,

Honda Civic: Hybrid model 55.000 TL, Benzinli 38.500 TL


Prius'un benzinli motorla çalışan modeli bulunmuyor. Toyota'nın orta segmen otomobili

Avensis'in fiyatı 55 bin - 80 bin TL arasında,

Toyota Corolla'nın fiyatı ise 39 bin - 50 bin TL arasında değişiyor.

Tercih sizin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri