En Sessiz Araba Hangisi?


     Günümüz insanı artık aracının içinde motor sesi duymak istemiyor ve otomobil firmaları da müşterilerin bu isteklerini göz ardı etmeyip üretimlerini o yönde gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Teknolojik olarak geliştirilmiş motorlarda araçlardaki titreşim ve çalışma sesi en az seviyede kalmalı ki alıcısı da o kadar çok olsun. Ancak aracın içinden duyulan sesler sadece motor sesi değil. Bunun yanında otomobilin ön tarafından gelen ses yalıtımından kaynaklanıp içeri gelen sesler ile araç lastiklerinden hareket halinde iken gele sesler de insanların rahatsız olduğu sesler arasında yer alır. Duyulan ses bunların karışımı olan sestir aslında. Otomobilinizdeki seslerin minimum düzeyde olmasını istiyorsanız ilk olarak tercihiniz benzinle çalışan bir motora sahip otomobil olmalıdır zira bu motorlar içten yanmalı ve buji ateşlemeli özelliklerinden dolayı dizel motorlara oranla daha az ses yayarlar. Dikkat etmemiz gereken ikinci bir nokta da otomobilin lastik seçiminde titiz davranılmalıdır. Lastiklerin yumuşak ve esnek olmalarına dikkat etmeli.
Aşağıya daha çok ekonomik daha doğrusu biraz eski modellerle ilgili bir çıkarım yaptım zira ses o arabalarda daha fazla sorun oluyor. Yeni otomobiller için ilerde bir araştırma yapacağım.

 Hangi modeller az ses yapar kısa bir araştırmadan sonra şunlara rastladım:





( 1991-1992 model arası ) Toyota Corolla.
(1995-1997 model arası ) Renault 19,
( 1993-1996 model arası ) Doğan SLX,
( 1992-1995 model arası ) 1,8 motor Opel Vectra ya da 1,4 veya 1,6 motor Opel Astra,


Yukarıda listelenilen araçlar uygun fiyata ve ses oranı düşük olan araçlardır.  Hepsi gayet sessiz çalışan motorlarla bilinirler.

 Opel ve Toyota markalarının bazı serileri diğerlerine göre çok daha iyi ancak yedek parça bulunabilirliği ve fiyatı açısından sıkıntı yaratabilen araçlardır. Duruma işletme açısından incelenirse gerçekte çok da cep yakan türden sayılmazlar gerçi.

Misal: Yerli otomobiller için yaklaşık atıyorum 10 liraya alınan bir parça ile araç 10.000 km gidiyorsa ithal araçların aynı parçası 15 liradır yani yüzde elli daha fazla pahalı gelebilir size ama gelgelelim  30.000 km kadar yol gidebilir ve buda size uzun vadede tasarruf ettirir.

Benim tercihim 1. Sırada Toyota daha sonra Opelin bazı serileri tarafında yer alır, çünkü bu bahsettiklerimin artı bir özelliği de enjeksiyonlu yakıt sistemini kullanmalarıdır ki buda yakıt tasarrufunda oldukça öneme haizdir.

Güvenli ve Keyifli Sürüşler Dileriz...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri