Atatürk'ün Sevdiği Otomobiller

Atatürk'ün Kullandığı Otomobiller
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk mükemmel bir komutan ve bilge bir devlet adamı olarak doğru kararları ile tarihe damgasını vurduğu kadar otomobil seçimi ile de zevkinin yüksekliğini ve inceliğini türk milletine göstermiştir. Kendi devrine göre muhteşem bir incelik ve nezaketle işlenmiş luks otomobilleri son derece titizlikle seçmiş ve kullanmıştır.
 
İşte o otomobiller nelerdir birlikte göz gezdirelim.





Dönemin ünlü otomobillerinden biri olan 1936 model bir Cadillac 80.  Yeni devletin parlak kurumlarından biri olarak türk yatırımcıların önünü açanTürkiye İş Bankasıtarafından  Atatürk’e hediye edilen bu klasik otomobil ön aksamında bulunan devasa metal ızgara ile evrene şahinler bakışlarla bakan bir çift göz gibi toparlark farları, ve kömür siyahı rengiyle hemen kendini öne çıkarıyor.
 
1936-1938 yılları arasında Atatürk tarafından kullanılmış ve ölümünden sonra da başkaları tarafından kullanılmaya devam etmiş bir araç. Aradan 20 yıl kadar geçtikten sonra 1959 yılında Maliye Bakanlığı bu otomobili Anıtmezara gönderme kararı almış. 12 silindire sahip bu muthiş otomobil 80 serisinin motoru 6.8 litrelik ve 150 HP güç üretme kapasitesine sahip. Otomobilin Ön aksamında sadece basit birkaç düğme ve tek bir gösterge bulunuyor. Cadillac’ın yuvarlak çerçeveli gösterge tablosundaki saat 09.05’e ayarlanmış. Bu da bize hüzünlü dakikaları çağrıştırıyor...

 
2 adet görkemli Lincoln marka otomobil Anıtkabir’in Barış Kulesi bölümünde gelenleri selamlıyor. Bu muhteşem otomobiller 1935 ten sonra üç yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı tarafından Atatürk’ün hizmetine verilmiş ve Atatürk’ ün makam ve törenlerde öne çıkardığı göz bebekleri.  Törenlerde daha çok 1934 model bir convertible otomobilini kullanmayı tercih etmiş. Bir anlamda Lincoln’ün K serisinin tek convertible versiyonu olarak biliniyor.


Bu arabada aynı şekilde siyah renkte, 12 silindirli bir motoru bünyesinde barındırıyor. Atatürk, bu otomobili devlet başkanlarını selamlarken kullanırmış. Aracın bez tavan bölümü arkaya doğru toplanmış duruyor. Atatürk’ün vefatından sonra bir süre daha, Celal Bayar tarafından Cumhurbaşkanlığı görevi sırasında da kullanılmış.

Atatürk tarafından kullanılan bir diğer makam otomobili de Lincoln K.  Oldukça iri görünüşlü bir ızgarası ve açık mavi renge bürünmüş bir V12 amblemine sahip. Arabaya binip inmek için açılan bir basamağı mevcut. 3 ileri manuel vitesli, Stromberg karbüratörlü, 6.8 litrelik, 150 HP gücünde 12 silindirli bu otomobilden o dönemde  45 tane üretilmiş. Bu arabaların en önemli özelliği ise o dönemde zırhlı olarak üretilen otomobillerden biri olarak kendine yer bulmasıdır.

Buradan Cumhuriyetimizin kurucusunu saygıyla anıyor hatıralarının her zaman yaşatılmasını temenni ediyoruz.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri