Hyundai Türkiye'ye Yatırım Yapacak

Dünyaca ünlü Güney Koreli otomobil şirketi, 61. hükümet tarafından açıklanan teşviklerin de etkisiyle bir yıl önce ilan ettiği 1,1 milyar dolarlık yatırımın üçte birini şimdilik tamamladığını türk kamuoyuna ilan etti.
Bu açıklamayla birlikte Marmara Bölgesinde İzmit fabrikasında 200 binlik üretim kapasitesine ulaşacak olan şirket, frene basmadan ilave 50 bin adet üretilebilecek yeni bir modelin hazırlıklarına başlanmış oldu.
Zaman'dan Memduh Taşlıcalı'nın haberine göre Avrupa'da otomobil fabrikalarının kapandığı bir dönemde Güney Koreli Hyundai, Türkiye'deki büyümesini sürdürecek yeni bir yatırıma daha kapı araladı. 2013 yılının sonunda tamamlanacak 1,1 milyar liralık yatırımla İzmit'te bulunan fabrikasını küçük otomobil üssü yapacak şirket, üçüncü model için kolları sıvadı.
Hyundai Assan Genel Müdürü Ümit Karaarslan, İzmit'te i20 ve yeni i10'un yanı sıra yeni bir sedan model üreteceklerini açıkladı. Karaarslan, "2013'te yeni küçük modelin üretiminin ardından sedan üretimi için düğmeye basacağız. En az 50 bin adetlik sedan üretimi düşünüyoruz." dedi. Karaarslan, şirketin Türkiye'de büyüme atağına geçtiğini belirterek, 2012 başında duyurdukları 1,1 milyar liralık yatırımın yüzde 30'unun tamamlandığını dile getirdi.
Bu modelle birlikte kapasitenin 200 bin adedi geçeceğini ama bunun yeterli olmadığını kaydeden Ümit Karaarslan, "Fabrikaya kurulacak küçük sınıf platformunda çok rahatlıkla sedan bir model de üretebiliriz. Bu konuda çalışıyoruz. Yeni aracın devreye girmesinden sonra bu model için çalışmalar başlayacak. Sonuçta hazır platform olduğu için çok büyük yatırım yapmadan küçük sınıfta sedan modeli üretebiliriz. Kafamızda en az 50 bin adetlik sedan üretimi var. Bunu rahatlıkla yapabiliriz." ifadelerini kullandı.
Hyundai Assan, yeni modellerin yanı sıra Türkiye'de motor üretimi ve Ar-Ge merkezi kurmayı hedefliyor. Böylece Hyundai, Türkiye'de teşviklerin de etkisiyle Ford ve Fiat'tan sonra Ar-Ge tesisi kuracak 3'üncü uluslararası marka olacak. Bu merkezle birlikte Avrupa'ya yönelik modellerinin gelişiminde İzmit'ten yararlanılacak. Ümit Karaarslan, Hyundai'nin motor üretimi ve Ar-Ge üssünün Türkiye'ye gelmesi için araştırma başlattığını söyledi. Karaarslan, "Hyundai, Türkiye'de büyümek için düğmeye bastı. Fabrikaya yapılan yatırımın dışında 4 büyük Koreli yan sanayi tedarikçisi Türkiye'ye yatırıma geliyor." dedi.
Küçük model 2013 sonunda yola çıkacak
Küçük sınıftaki yeni modelin 2013 yılının sonunda İzmit'te bantlardan inmeye başlayacağını anlatan Karaarslan, "Bu araç yeni i10 olacak ama ismi henüz netlik kazanmadı. Mevcut i10'dan daha büyük olacak. A sınıfında değil A+ (APlus) olacak. A ve B segmenti arasında yer alacak. Çok başarılı ve yenilikçi bir model olarak karşımıza çıkacak. 2013'ün ikinci çeyreğinde aracın prototipleri ortaya çıkacak. Dünya tanıtımı ise Frankfurt Fuarı'ndan önce gerçekleşecek. Belki ağustos ayındaki Moskova Fuarı'nda bile tanıtılabilir." dedi.
Karaarslan, 2012'de otomotiv pazarının 2011'e göre yaklaşık yüzde 10'luk daralma ile 800 bin adet seviyesinde gerçekleşeceğini belirtti ve ekledi: "2013'te satışlar da benzer olacak." Karaarslan, "Ancak kredi faizlerinde yaşanan düşüşün ocakta artacağını öngörüyoruz. 2013'te otomobilde kredi faizlerinin daha düşük olacağını söylemek mümkün." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7.com

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri