Elektirkli Arabalara Yoğun İlgi

Türklerin elektrikli arabaya ilgisi Avrupadan daha fazla

TEB Cetelem’in, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 10 Avrupa ülkesinde gerçekleştirdiği “Elektrikli Otomobiller” ile ilgili anketten ilginç sonuçlar çıktı. Ankete göre elektrikli otomobillere en büyük ilgi Türkiye'den


Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere, Rusya, Belçika, İspanya, İtalya, Polonya, Portekiz’den toplam 6 bin kişiyle gerçekleştirilen ankete göre Avrupa genelinde elektrikli otolara ilgi yüzde 71 de kalırken, Türkiye’de bu oran yüzde 93 ile zirveye çıktı.


“Elektrikli otomobil alır mısınız?” sorusuna “Evet” diyenlerin oranıysa Avrupa genelinde yüzde 57’yken, Türkiye’de ankete katılanların yüzde 82’si “Alırım” yanıtını verdi. Avrupalıların, elektrikli araç tercihinde “çevrecilik” ilk sırayı alırken, Türk tüketicilerin önceliği yüzde 67’yle “ekonomik tüketim” oldu. Bununla birlikte “Satış fiyatı yüksek elektrikli bir otomobil almayı düşünür müsünüz?” diye sorulduğunda Avrupalıların yüzde 56’sı “Evet” derken, Türk tüketicilerin yüzde 60’ı “Hayır” yanıtını verdi.


Türk tüketicilerin yüzde 62’si elektrikli bir otomobili, aynı aracın standart motorlu versiyonundan yüzde 10’dan daha fazla bedel ödemeye razı görünüyor. Türk tüketicisi, elektrikli araçlara ilgisizliğin “menzil” kısalığından kaynaklandığını düşünürken, Avrupa genelinde “pahalılık” ilk neden olarak görülüyor. Yüksek akü fiyatlarını aşmak için bulunan “mucize çözüm” ise akünün kiralanması. Avrupalıların yüzde 63’ü bu sistemi sevmezken, Türklerin yüzde 72’si ilgilenmediğini söyledi. Türk tüketicisi, ağırlıklı olarak elektrikli araçta menzilin 250 km’den fazla olması gerektiğini düşünürken, elektrikli oto almak için benzinin 5 euro’nun üzerinde olması gerektiğini belirttiler.
 
 
Muhtemelen ankete Türkiye'den katılanların bu kadar yüksek oranlara ulaşmasının iki sebebi vardır:
 
1. Elektrikli otomobil konusunda çok fazla bilgiye sahip olmamamız. yani henüz kullanımının yaygınlaşmaması, yedek parça sıkıntısı, şarj sıkıntısı vs. Bunlar bilinmeyince elbette cazibesi daha fazla oluyor.
 




2. Türkiye'deki yakıt fiyatlarının aşırı pahalı olması. Bu pahalılık insanları ister istemez daha ekonomik olanlara doğru kaçmaya sevkediyor. Türkiye'deki LPG kullanım oranının yüksek olması da bu yakıt pahalılığının bir sonucu.

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri