İkinci El Araba Alanlar Dikkat

İkinci el araç almanın püf noktaları - 1

Otomobil alımı her zaman için çok zordur. Daha önce hiç otomobil sahibi olmamış iseniz vereceğiniz karar daha da zorlaşır. Hele hele ikinci el araç almayı düşünüyorsanız çok daha dikkatli ve seçici olmanızda fayda var.
Eğer ikinci el bir otomobil almayı düşünüyorsanız yapacağınız en akıllıca iş, satın almayı düşündüğünüz araç için test yaptırmanızdır. Söz konusu testte, araç birçok cihaza bağlanarak bilgisayar ortamında kontrolden geçirilir. Önce motor testine alınan aracın burada gücü, yıpranma payı ve aşınma durumu belirlenir. Sonraki aşamada bilgisayarla boya, kaporta, değişen parçalar, hangi parçalarda boya olup olmadığı, kazaya karışıp karışmadığı kontrol edilir. Daha sonra sırasıyla hidrolik, benzin boruları, şase, amortisörler, fren düzenekleri, elektrik aksamı gibi bütün bölümleri detaylı olarak incelenir. Tüm incelemeler sonucunda kişiye aracın hangi bölümlerinde hasar olduğu ve olası fiyat aralığı söylenmektedir. Böylece otomobilinizi alırken en başından her şeyini tanıma imkanına sahip olursunuz.
eğer araba alırken test yaptırma imkanına sahip değilseniz aşağıda sıralanan unsurlara dikkat etmenizde büyük fayda vardır. İkinci el bir otomobil almadan önce 4 unsuru çok iyi araştırmanız gerekir. Bunlar;
- Dış görünüş ve kaporta
- İç görünüş
- Motor
- Sürüş özellikleri

Dış görünüş ve kaporta

- Otomobilin etrafında gezerek pas, çürük ve boya hatalarını görmeye çalışın.


- Otomobile her iki tarafından boylu boyunca bakın, otomobilin üstündeki yansımalar bozuk olmayan kesintisiz bir hat izlemelidir. Onarım görmemiş bir otomobilin çıtaları düz bir hat izler ve boya üzerindeki yansımalar düzgündür. Onarım görmüş bir otomobilde ise kaporta üzerindeki yansımalar düzgün değildir.


- Otomobilin kapı ile çamurluk aralarında üst ve alt aralıklar arasında fark olmamalıdır.


- Cam kenarını, kapı açma kollarını ve kilitleri gözden geçirin. Buralardaki boya hatalarını ya da kauçuk ve metal aksam üzerindeki boya kalıntılarını bulmaya çalışın. Bu tür izler otomobilin tekrar boyandığını gösterir.


- Kapıları açıp kapı iç kenarlarında kilit aksamı, elektrik kablo tesisatı, kapı fitili gibi yerlerde boya izleri arayın. Kaputu açıp kaput bağlantı menteşelerindeki cıvata kenarında boya sıyrılma veya yer değiştirme izlerine bakın.


- Mıknatısınızı otomobilin değişik yerlerine (özellikle köşelerine ve tavanına) yapıştırın. Mıknatıs, değişik çekim gücü gösteriyorsa bu boyanın altında macun tabakası olduğunu ve aracın onarıma girdiğini gösterir.


- Otomobilin dört köşesine gidip yukarıdan aşağıya sallamaya çalışın ve bırakın. Sağlıklı bir süspansiyon 1-2 kez yukarı aşağıya hareket ettikten sonra duracaktır.


- Aynı akstaki lastiklerin hepsi (ön arka çiftler) aynı marka ve model olmalıdır.


- Otomobile dışardan bakın, düz bir zeminde öne arkaya veya sağa sola yatık duruyorsa yine süspansiyon sisteminde sorun olabilir.


İster "0" ister 2.el otomobil alın. Önemli bir meblağ ödeyerek satın aldığınız değerli bir yatırım sayılan aracınıza mutlaka kasko ve trafik sigortası yaptırın. Hem aracınız hem de siz ve yolcularınız sigorta güvencesine sahip olun. Bir kaza ya da hasar durumunda maddi külfetle karşı karşıya kalmayın...

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

Site İstatistikleri